piątek, 1 marca 2013

ryba zapiekana w sosie pomidorowym z oliwkami


Szybko, smacznie i zdrowo...to lubimy!

Składniki:

  • 2-3 filety białej ryby, użyliśmy mintaja
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 50 ml białego wina
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania




Filety oprószcie solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i chwilę podsmażcie. Dodajcie czosnek i paprykę, wymieszajcie i smażcie ok 5 min na średnim ogniu. Dodajcie pomidory, gotujcie ok 15 minut, aż sos się lekko zredukuje. Dolejcie wino, zwiększcie ogień, czekajcie aż odparuje. Dodajcie estragon, posólcie i popieprzcie. Do naczynia żaroodpornego przelejcie sos, poukładajcie na nim filety ryby, wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 10 minut. Po wyjęciu posypcie pietruszką. Zapiekanka dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Proste, dobre i ladne - no bo jak inaczej skoro na czerwonym tle te urocze czarne oliwki. Pozdr. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno rybki nie jadłam, ewentualnie śledziki

    OdpowiedzUsuń
  3. cześć - czy tylko sos wcześniej przygotowujemy a rybę dajemy surową do piekarnika-dobrze zrozumiałam? :) pozdrawiam. aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie, sos wcześniej, ryba surowa. Jeśli filet będzie wyjątkowo gruby, potrzymaj zapiekankę chwilę dłużej w piekarniku. Smacznego! Pozdrawiamy:)

      Usuń
  4. dzięki za błyskawiczną odp:) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy na rybę to nie jest zbyt krótki czas? Mam duży filet dorsza czarnego i wydaje mi się że to za krótki czas . Przepisy mówią nawet o 30 minutach

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszytko zależy od wielkości filetów. Jeśli rzeczywiście są duże, to mogą potrzebować nieco więcej czasu. Wydaje mi się jednak, że 30 minut przy nawet dużym filecie to dość długo i ryba może być wysuszona. Sugeruję sprawdzić po 15-20 minutach.

    OdpowiedzUsuń