czwartek, 11 października 2012

ryba zapiekana ze szpinakiem


Macie ochotę na rybę, ale nie na zapach jej smażenia? :)
Ten przepis jest dla Was!

Potrzebujecie:
  • kilka filetów ryby (dorsz, mintaj czy inna biała ryba)
  • opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone drobno
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 100-150 g żółtego sera

Filety pokrójcie na 2-3 cm kawałki, dodajcie sól, pieprz i odstawcie.Wrzućcie na patelnię szpinak, jak się rozmrozi dodajcie posiekany drobno czosnek, pieprz, sól i gałkę, na końcu dodajcie kilka łyżek jogurtu naturalnego. Trzymajcie na patelni 5-7 minut. W żaroodpornym naczyniu dno wysmarujcie oliwą, ułóżcie kawałki ryby na przemian ze szpinakiem, rybą zacznijcie, szpinakiem zakończcie. Wstawcie na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220' C. 3 minuty przed upływem 20 minut obsypcie tartym, żółtym serem (nie jest to konieczne, ale my lubimy).Podajcie z ryżem.Smacznego!




37 komentarzy:

  1. Pychota -uwielbiam szpinak a w połączeniu z dobra rybką czysta poezja smaku :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zapiekanka! Ja wybieram z dorszem, pangę odstawiłam już jakiś czas temu, jestem pełna podziwu dla pierwszej fotki, zapiekane filety często niewdzięcznie wychodzą na zdjęciach a tutaj aż pachnie pysznością z obrazka!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ryba+szpinak - uwielbiam! Zapiekanki wszelkiej maści również, więc chętnie skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam rybę, mam szpinak - robię!
    Tego było mi trzeba, od wczoraj szukam pomysłu na rybę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zanim wsypiemy ser zapiekać pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za szybką odpowiedź, bo piekarnik już się prawie nagrzał, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Smacznego! Pozdrawiamy! :)

      Usuń
    3. zapiekać bez przykrycia ?:> jak lepiej

      Usuń
    4. Lepiej bez :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  6. Proponuję zastąpienie sera żółtego serem camember, również bardzo smakowite! Za przepis dziękuję:D

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie robię, wygląda i pachnie apetycznie. tylko zapomniałam dodać jogurt.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy filety wczesniej podsmazyć?czy surowe do żarodpornego naczynia?

    OdpowiedzUsuń
  9. sluchajcie rewelacja ;) zamiast ryzu zrobilam pomidorki przekladane mozzarelka i polalam sosem do salatek. super ;);)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moge zrobic bez galki lub czyms ja zastapic?,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie bez gałki można! :) Smacznego!

      Usuń
  11. Zdjecia sa super oraz przepis. Monia

    OdpowiedzUsuń
  12. robię porządki w zamrażalce, znajduje czarniaka i szpinak, jest pomysł! ryba zapiekana ze szpinakiem, wujek google przenosi mnie od razu do Was i dalej nie szukam:) po składnikach wiem, że będzie super, dziękuje że mogłam skorzystać, pozdrawiam
    aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To my dziękujemy i życzymy smacznego! :)

      Usuń
    2. było super, wchodzi na stałe do kanonu za smak+prostotę wykonania:) nawet zadeklarowany przeciwnik szpinaku zjadł (o zgrozo!) ze smakiem:D
      a Wasz blog dodany do ulubionych,
      aga

      Usuń
    3. Cieszymy się, że smakowało! Pozdrawiamy! :)

      Usuń
  13. Bardzo smakowite i zarazem proste do wykonania danie-chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten sposób na rybę ze szpinakiem stał się moim ulubionym:) Dziękuję za pyszną inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  15. Właśnie wylądowało w piekarniku kilka minut i będzie gotowe! Pachnie w całym domu pięknie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny przepis! polecam ;) Ja zamiast sera żółtego bo nie mogę jeść jestem na diecie to zrobiłam sobie z serem feta i też bardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny!

      Usuń
  17. Wlasnie zjadlam. Swietnie wyszlo. Jednak opakowanie szpinaku to za malo. Dalam poltora a i tak minimalnie braklo. I razem z serem dorzucilam kilka plasterkow pomidora. Ogolnie genialne danie ktore na pewno bede robila czesciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowało! Szpinaku nigdy za wiele ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
  18. A mi się jogurt zwarzył :-(

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziś robię na obiad dodam tylko pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. zrobilam, ale przygotowujac szpinak, zanim nagrzal sie piekarnik, dodalam rybe do szpinaku i ona mi sie chyba w tym sosie ugotowala. nie wiem czy nie spartaczylam tym ruchem Waszego przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem będzie lepiej. Rzeczywiście lepiej nie wrzucać ryby do szpinaku. W piekarniku wszystko dobrze się upiecze.

      Usuń