poniedziałek, 11 marca 2013

krem z kalafiora z kokosem




Wielu osobom kalafior kojarzy się z warzywem bez wyrazu, smaku...
Nic bardziej mylnego, jeśli użyjemy odpowiednich dodatków, możemy w łatwy sposób je "ożywić" i nadać naprawdę wykwintny smak!


Na 6-8 osób potrzebujecie:


  • 1 średniej wielkości kalafior (teraz lepiej użyć tego mrożonego)
  • 1 por
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera (uwaga! mocno uczula, więc wrażliwcy mogą go sobie odpuścić)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól
  • masło bądź oliwa
  • 400 ml mleka kokosowego (jak nie macie dodajcie krowiego)
  • szczypiorek
  • płatki migdałowe, uprażone


W sporym garze, zagotujcie ok. 4 l wody.
Obieracie marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, odcinacie jedynie białą część pora, z kalafiora bierzecie same różyczki, wszystko myjecie a następnie wrzucacie do wrzątku.
Naszym sposobem na dodawanie przypraw do kremów jest zawijanie pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych w gazę jałową. Zawijacie, końce związujecie i wrzucacie do zupy, potem łatwo coś takiego wyłowić przed miksowaniem.
Gdy warzywa się ugotują odlewacie połowę wody z gara (możecie trochę wywaru gdzieś zostawić, na wypadek gdy potem nasz krem okaże się za gęsty, będzie w sam raz by to naprawić).
Następnie wlewacie mleko, mieszacie lekko i na średnim ogniu jeszcze chwilę gotujecie.
Teraz zaczynacie zabawę w rybaków :) Wyławiacie: pakunek z ziołami i marchewkę, żeby naszej bieli nie popsuła.
Miksujecie wszystko blenderem, dodając do smaku sól i z pół łyżki masła (bądź trochę oliwy z oliwek).
Zupę na talerzu posypujecie drobno posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi migdałami.Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Super :) uwielbiam takie zupy kremy, są przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My i nasze dzieci za nimi przepadamy! :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Obłędnie wygląda. Jeśli chodzi o zupy to zawsze mam problem z zaprezentowaniem ich w sposób atrakcyjny. Ta zupa objawia się jako coś niezwykle apetycznego. Chętnie skosztowałabym miseczkę (a może nawet dwie) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że się podoba :) Zachęcamy do ugotowania, warto! Pozdrawiamy :)

      Usuń
  3. Prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedna paczka kalafiora wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zmniejszy się inne ilości warzyw, to tak. Do tych ilości proponujemy zużyć 2 paczki, pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Dziś będzie na obiad.
    PatGac

    OdpowiedzUsuń
  6. Był i się zmył:)
    PatGac

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszna, dzięki za kolejny dobry przepis na zupę, to już chyba trzecia, jaką gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie upichcilam - pyszna! Dziekuje za super przepis!

    OdpowiedzUsuń