Prosta i szybka w wykonaniu. Rozgrzewa idealnie.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
 - 4 ząbki czosnku, posiekane
 - 4 łyżeczki startego imbiru
 - 2 łodygi trawy cytrynowej
 - 1 łyżeczka curry
 - 1/2 łyżeczki płatków chili
 - 2 szklanki wywaru warzywnego
 - 500 g krewetek, oczyszczonych, bez skorupy
 - 1 puszka mleka kokosowego
 - 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
 - sól
 - limonka, do skropienia
 - szczypiorek, posiekany
 - liście kolendry
 
Rozgrzejcie oliwę na głębokiej patelni. Wrzućcie imbir, trawę cytrynową i czosnek, podsmażcie. Dodajcie curry, chili i wywar, wymieszajcie. Zmniejszcie ogień, niech się wywar lekko zagotuje, dodajcie krewetki. Gotujcie ok. 3 minut. Dodajcie mleko kokosowe i kapustę. Zwiększcie ogień, gotujcie kilka minut. Posólcie do smaku. Wyjmijcie trawę cytrynową. Przelejcie zupę do misek, skropcie limonką, posypcie liśćmi kolendry i posiekanym szczypiorkiem. Jeśli macie ochotę, posypcie jeszcze dodatkowymi płatkami chili. Smacznego!
robiłam kiedyś, oczywiście inaczej, ale taką tajską. Chyba z jakąś rybą. Taką zupą przekonałam swojego B. do tajskich smaków ;)
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy :) Daniel dodaje sobie więcej płatków chili ;) Pozdrawiamy!
UsuńMam pytanie odnośnie bulionów. W kazdym przepisie na zupe (nie mam na mysli tylko waszych przepisów)jest np. bulion warzywny. Czy macie na mysli bulion z kostki czy faktycznie przygotowanie samodzielnie prawdziwego wywaru? Staram sie nie uzywac kostek bulionowych bo mam wrażenie ze to nie potrzebna chemia ale z drugiej strony nie chce mi się za każdym razem gotować wywaru bo to trwa.... i trwa .... i trwa :-) Może znacie jakis zdrowy bulion w kostkach?
OdpowiedzUsuńNie jesteśmy fanami kostek rosołowych :) Czasem gotujemy po prostu więcej wywaru i trochę mrozimy. Ostatnio jednak zakochaliśmy się w suszonych warzywach, które kupujemy w ekologicznych sklepach, jest to duża oszczędność czasu, a nie ma tam żadnej chemii, dodaje się tylko przyprawy, sól, pieprz, ziele, liść. Polecamy i pozdrawiamy! :)
Usuń