poniedziałek, 7 września 2015

makaron ze szpinakiem


Prosty i szybki w wykonaniu, a jaki pyszny!

Składniki:
  • 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy fettucine
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

bułka tarta:
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1/4 szklanki bułki tartej

Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie, dodajcie czosnek, smażcie jeszcze chwilę. W osobnej miseczce wymieszajcie ze sobą wywar z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlejcie na patelnię i dodajcie mleko, mieszajcie energicznie, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Zmniejszcie ogień, dodajcie liście szpinaku, poczekajcie aż zmniejszą swoją objętość. Dodajcie sól, pieprz i czosnek w proszku. Zdejmijcie z ognia i dodajcie parmezan, wymieszajcie aż się rozpuści. Na małej patelni podgrzejcie masło, dodajcie czosnek i bułkę tartą, smażcie aż się zrumieni. Do sosu dodajcie ugotowany, odcedzony makaron, wymieszajcie i posypcie podsmażoną bułką tartą. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Przepysznie to wygląda, przepis zapisany w przepiśniku, za pewne garnki pójdą w ruch od października w mieszaniu studenckim, więc przepisy trzeba zbierać. ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że nasz przepis trafi do kolekcji ;) Smacznego i pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Czy zamiast swieżego szpinaku moze byc mrozony? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne :) przepis zagości na stałe w naszym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny ten przepis ze szpinakiem, uwielbiam makaron

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakuje :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  5. Wydaje się być pyszne, koniecznie muszę wypróbować ten przepis u siebie! :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń