poniedziałek, 7 września 2015

makaron ze szpinakiem


Prosty i szybki w wykonaniu, a jaki pyszny!

Składniki:
  • 250 g makaronu jaki lubicie, my użyliśmy fettucine
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

bułka tarta:
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1/4 szklanki bułki tartej

Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, podsmażcie, dodajcie czosnek, smażcie jeszcze chwilę. W osobnej miseczce wymieszajcie ze sobą wywar z mąką. Tak przygotowaną miksturę wlejcie na patelnię i dodajcie mleko, mieszajcie energicznie, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Zmniejszcie ogień, dodajcie liście szpinaku, poczekajcie aż zmniejszą swoją objętość. Dodajcie sól, pieprz i czosnek w proszku. Zdejmijcie z ognia i dodajcie parmezan, wymieszajcie aż się rozpuści. Na małej patelni podgrzejcie masło, dodajcie czosnek i bułkę tartą, smażcie aż się zrumieni. Do sosu dodajcie ugotowany, odcedzony makaron, wymieszajcie i posypcie podsmażoną bułką tartą. Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Przepysznie to wygląda, przepis zapisany w przepiśniku, za pewne garnki pójdą w ruch od października w mieszaniu studenckim, więc przepisy trzeba zbierać. ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że nasz przepis trafi do kolekcji ;) Smacznego i pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Czy zamiast swieżego szpinaku moze byc mrozony? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne :) przepis zagości na stałe w naszym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny ten przepis ze szpinakiem, uwielbiam makaron

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się być pyszne, koniecznie muszę wypróbować ten przepis u siebie! :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czosnku tak dużo że pali, a brakuje czegoś co by zrównoważyło smak. Nie wiem, smażona lub półsurowa cebulka, albo chociaż Feta.. Bułka tarta może być całkiem słona, bo nie ma sensu jeszcze jej czosnkować. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas czosnku nigdy za wiele :) Następnym razem proszę dodać mniej ;)

      Usuń