sobota, 23 marca 2013

omlet z pieczarkami i ricottą


Jak mamy w weekend trochę więcej czasu na śniadanie, lubimy przygotować sobie razem coś pożywnego.


Składniki:

  • 300 g pieczarek, umytych i pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g ricotty
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • oliwa
  • 2 jajka


Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie kapkę oliwy, żeby się nie spaliło. Wrzućcie pieczarki i czosnek, smażcie ok. 5 minut. Dodajcie sól i pieprz, smażcie aż się soki zredukują, a pieczarki będą brązowe.
Zdejmijcie z ognia, odstawcie do ostygnięcia, następnie delikatnie wymieszajcie z ricottą.
Rozbełtane jajka wrzućcie na rozgrzane masło, smażcie po 2-3 minuty z każdej strony. Omlety niech chwilkę ostygną, nałóżcie masę pieczarkową, zawińcie. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Ale cudownie podane i zawinięte te omlety!! Proste a wygląda niezwykle wykwintnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie apetyczne zdjęcia ! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda na śniadanie idealne, jeszcze bardziej idelanie by było gdyby kto mi takie śniadanie do łóżka podał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam się marzy w ogóle śniadanie w łóżku :) Z dwójką szalejących wciąż dzieci jest to jak na razie średnio wykonalne ;) Pozdrawiamy!

      Usuń
    2. ... smażone pieczarki na śniadanie...?! Wykwintna przystawka , to rozumiem.

      Usuń
    3. W omlecie? Czemu nie? Były pyszne!

      Usuń
  4. Wygląda wprost przepysznie! Kocham wszelkie smażone grzybki :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń