środa, 27 lutego 2013

makaron z sardynkami, oliwkami i kaparami


W naszych głowach już lato...połączenie sardynek z cytryną, rukolą, oliwkami i kaparami bardzo nam je przybliża. Zapraszamy w naszą podróż!

Składniki:

  • 250 g makaronu linguine
  • garść rukoli
  • 1 dymka, lub 1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekana
  • puszka sardynek w oleju roślinnym, nasza miała 125 g
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z 1/2 cytryny 
  • sól, pieprz
  • suszone płatki chili (tyle ile lubicie)

Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Na głęboką, rozgrzaną patelnię, wlejcie olej z puszki po sardynkach i wrzućcie szalotkę, podsmażcie chwilę na średnim ogniu. Dodajcie ugotowany makaron i wodę z gotowania, dobrze wymieszajcie. Dorzućcie oliwki, kapary i rukolę, wymieszajcie.Dodajcie sardynki i wymieszajcie delikatnie, skropcie z sokiem z cytryny, popieprzcie do smaku. Wyłóżcie na talerze i posypcie płatkami chili. Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Prawda? Oczami najpierw je pożeraliśmy :) Dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Interesujące połącsznie z sardynkami, a przede wszystkim z podpiekaniem na oleju z sardynek, co jak sądze dodalo daniu bardziej sardynkowego charakteru :).Pozdr.Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten olej po sardynkach jest ważnym składnikiem :) Danie jest bardzo mocno "morskie"...pyszne! :) Dziękujemy i pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiamy takie połączenia. Czytałem ostatnio dużo o stylizacji makaronów, podobno sekret apetycznego makaronu na fotografii to brak widocznych końcówek, tak jak na waszym zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, czyli przypadkiem dobrze nam wyszło ;) Dzięki, pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Fantastyczny i w formie i w treści

    OdpowiedzUsuń