wtorek, 26 marca 2013

sernik z sera ricotta


Krótko. Ten sernik jest wypasem.

Składniki:
  • 300 g sera Ricotta
  • 150 g twarogu śmietankowego
  • 3 jajka
  • szklanka i ćwierć cukru
  • skórka z dwóch cytryn
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g herbatników
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • 80 g miękkiego masła

Zacznijcie od utarcia jajek z cukrem. Następnie wymieszajcie na gładką masę ricottę z twarogiem. Dodajcie skórkę, wanilię, lekko ubitą śmietanę i dobrze wszystko wymieszajcie. Masę serową zmiksujcie z utartymi jajkami. Odstawcie na godzinę do lodówki. 

Herbatniki wrzućcie do miski miksera i miksujcie ze skórką i masłem aż powstanie piaskowa masa.

Przełóżcie masę do tortownicy, uklepcie używając szklanki.
Podpieczcie przez 5 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Do piekarnika wstawcie naczynie żaroodporne wypełnione odrobiną wody. 
Schłodzoną masę serową przełóżcie na tortownicę i pieczcie przez 45 minut w 180 stopniach.

Odstawcie do wystudzenia. Włóżcie przynajmniej na godzinę do lodówki. Najlepiej smakuje jak spędzi w lodówce noc.
Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.

Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Lubie serniki z ricotta, sa takie delikatne w smaku... Piekny kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce będziemy robić nasz trzeci, jest pyszny! :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Musze w końcu zrobić sernik z ricotty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :) Polecamy i pozdrawiamy!

      Usuń
  3. pyszny musi być, wygląda na puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog, zapisuję w ulubionych :) Chyba się skuszę na przyrządzenie takiego sernika na święta, mam tylko techniczne pytanie (jestem zupełnie zielony w kwestii wypieków): to naczynie z wodą ma przebywać w piekarniku gdzieś obok tortownicy z pieczonym ciastem tak? I ile tej wody dokładnie i co zrobić jak wyparuje - dolać, wyjąć naczynie?
    Będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy serdecznie, bardzo nam miło :) Naczynie z wodą najlepiej ustawić piętro niżej, my użyliśmy do tego patelni żaroodpornej o średnicy 28 cm, wypełniliśmy ją wodą do połowy. Spokojnie jej starczy, nie wyparuje cała. Życzymy powodzenia i smacznego! :) Pozdrawiamy!
      ps. A z ciekawości możemy zapytać jak Pan do nas trafił? :)

      Usuń
  5. Dziękuję za szybką odpowiedź, zobaczymy co uda się upiec :) A trafiłem tutaj przez facebooka i profil śledziożercy - jest tam umieszczony Wasz przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A! Czyli połączyły nas śledzie ;) Tym bardziej nam miło:)

      Usuń
  6. Poproszę o wytłumaczenie czym różni się skórka z dwóch cytryn od łyżeczki skórki cytrynowej i jak to się ma w przepisie
    Pozdrawia Sąsiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sąsiedzie drogi, bijemy się w pierś, trochę wprowadziliśmy zamęt z tą skórką :) Zetrzyj skórkę z 2 cytryn i z niej wydziel 1 łyżeczkę, którą dodaj do biszkoptów, reszta leci do ricotty. Smacznego i pozdrawiamy! :)

      Usuń
  7. Zrobiłam, dobry, ale kolejnym razem dodam mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń