poniedziałek, 2 grudnia 2013

serowo-ziemniaczane kule z sosem


Coś dla wielbicieli ziemniaków, kartofli, pyr,bulw czy też gruli...

Składniki:
  • 300-400 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 kula mozzarelli, posiekana
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

sos jogurtowy:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • sól
  • pieprz

sos aioli:
  • 1 duże żółtko o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 2 obrane, duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Zacznijcie od aioli. Żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz do smaku umieśćcie w pojemniku robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrze. My robiliśmy to po prostu blenderem. Dokładnie połączcie składniki, przy pracującym urządzeniu powoli dodajcie oliwę a następnie olej słonecznikowy. Aioli powinno być gęste i gładkie.
Aby przygotować sos jogurtowy, połączcie ze sobą wszystkie składniki.

Wymieszajcie ze sobą ziemniaki, jajko, sery, mąkę, posólcie i popieprzcie do smaku. Utwórzcie kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i wrzućcie do gorącego oleju. Smażcie aż bułka się zrumieni, ok. 1,5-2 minuty. Podawajcie z sosami. Smacznego!



18 komentarzy:

  1. ile kulek wychodzi z podanej masy?? tak pi razy oko... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętamy dokładnie, ale 20 na pewno :)

      Usuń
  2. O mniam, wyglądają pysznie :) Zjadłabym sobie coś takiego... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo, będzie mi się dzisiaj śniło, bo najchętniej natychmiast bym zjadła te kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My właśnie gotujemy ziemniaki na kolejną partię :) Nie można się od nich uwolnić :)

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie :) Bardzo chętnie bym zjadła kilka :) Ale w tym wszystkim najbardziej zachwycają mnie te miseczki na dipy, są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, muszą być fantastyczne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam to dzisiaj ;) Kule są świetne... ;) Ps. Pozdrowienia od Sławka S. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowały! Dziękujemy za pozdrowienia :)

      Usuń
  7. Bardzo apetycznie to wyglada, poza tym ywielbiam tego typu ziemniaczane dania! Niestety nie mam w domu mozarelli- czym polecacie ja zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakimś innym, miękkim serem ;) Smacznego!

      Usuń
  8. Wczoraj zrobilam jako przekaske do ogladania Gwiezdnych Wojen. Rzeczywiscie to cos szczegolnie dla fanow ziemniakow, ktorym nie jestem, wiec niestety nie powalilo mnie na nogi, ale za to maz byl zachwycony i juz pytal, kiedy znowu zrobie, wiec chyba musze podziekowac za fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąka została użyta do masy ziemniaczano-serowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dziękujemy za uwagę, już poprawiamy przepis! :)

      Usuń