Szybko, smacznie i zdrowo...to lubimy!
Składniki:
- 2-3 filety białej ryby, użyliśmy mintaja
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- oliwa
- 8-10 czarnych oliwek
- 50 ml białego wina
- 1 łyżeczka estragonu
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Filety oprószcie solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę i chwilę podsmażcie. Dodajcie czosnek i paprykę, wymieszajcie i smażcie ok 5 min na średnim ogniu. Dodajcie pomidory, gotujcie ok 15 minut, aż sos się lekko zredukuje. Dolejcie wino, zwiększcie ogień, czekajcie aż odparuje. Dodajcie estragon, posólcie i popieprzcie. Do naczynia żaroodpornego przelejcie sos, poukładajcie na nim filety ryby, wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 10 minut. Po wyjęciu posypcie pietruszką. Zapiekanka dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!
Proste, dobre i ladne - no bo jak inaczej skoro na czerwonym tle te urocze czarne oliwki. Pozdr. Kinga
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy!
Usuńcudne :)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne! :) Dzięki!
Usuńdawno rybki nie jadłam, ewentualnie śledziki
OdpowiedzUsuńZachęcamy zatem! :)
Usuńcześć - czy tylko sos wcześniej przygotowujemy a rybę dajemy surową do piekarnika-dobrze zrozumiałam? :) pozdrawiam. aneta
OdpowiedzUsuńTak właśnie, sos wcześniej, ryba surowa. Jeśli filet będzie wyjątkowo gruby, potrzymaj zapiekankę chwilę dłużej w piekarniku. Smacznego! Pozdrawiamy:)
Usuńdzięki za błyskawiczną odp:) pozdrowienia
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy na rybę to nie jest zbyt krótki czas? Mam duży filet dorsza czarnego i wydaje mi się że to za krótki czas . Przepisy mówią nawet o 30 minutach
OdpowiedzUsuńWszytko zależy od wielkości filetów. Jeśli rzeczywiście są duże, to mogą potrzebować nieco więcej czasu. Wydaje mi się jednak, że 30 minut przy nawet dużym filecie to dość długo i ryba może być wysuszona. Sugeruję sprawdzić po 15-20 minutach.
OdpowiedzUsuń