poniedziałek, 29 lipca 2019

makaron ryżowy z mango, awokado, miso i kolendrą


To jest po prostu idealne danie na lato! Nasze ulubione azjatyckie klimaty przełamane słodyczą mango...mniam!

Składniki: (4 porcje)

dressing:
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 limonka (skórka + 1 łyżka soku)
  • 1 łyżka jasnej pasty miso

  • 200 g makaronu ryżowego
  • garść kiełków fasoli mung, lub innych jakie lubicie
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść orzeszków solonych
  • garść liści kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • cząstka limonki do skropienia

Zacznijcie od namoczenia makaronu ryżowego. Zalejcie go zimną wodą i odstawcie na 10 min.
Przejdźcie teraz do dressingu. W małym rondelku podgrzejcie ocet z cukrem i solą, gotujcie aż się cukier rozpuści, zdejmijcie z ognia. Dodajcie wyciśnięty czosnek, olej sezamowy, chili. Poczekajcie, aż sos się ostudzi. Dodajcie skórkę i sok z limonki, miso, dobrze wymieszajcie, odstawcie.
Makaron odcedźcie, przełóżcie do garnka, misy i zalejcie wrzątkiem, po 2-3 minutach powinien być gotowy, odcedźcie go i przelejcie zimną wodą, żeby się nie posklejał.
Obierzcie mango i awokado, pokrójcie je w plastry.
Na talerze wyłóżcie makaron, dodajcie mango, awokado, kolendrę, kiełki, limonkę. Polejcie przygotowanym sosem, posypcie orzeszkami, sezamem i płatkami chili. Smak!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza