środa, 4 grudnia 2013

spaghetti z klopsikami


Jest mięso, jest makaron i sos pomidorowy. Czego więcej chcieć :)

Składniki na cztery porcje:
  • 750 g mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe, jakie chcecie),
  • 500 g makaronu,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • parmezan,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.
Mięso doprawcie solą i pieprzem. Posiekajcie cebulę, czosnek i podsmażcie na oliwie. Dodajcie pomidory. Doprawcie suszonymi ziołami, pieprzem i solą. Niech sos "pyrga" na wolnym ogniu. Z mięsa uformujcie klopsiki i obsmażcie. Do sosu dodajcie masło, wymieszajcie i wrzućcie klopsiki. Gotujcie w sosie przez ok. 10-15 minutMakaron ugotujcie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedźcie, przełóżcie na talerze. Zalejcie sosem z klopsikami. Posypcie świeżą bazylią i tartym parmezanem. Smacznego!



1 komentarz: