czwartek, 19 grudnia 2013

kurczak pieczony w pomarańczach i rozmarynie z sosem żurawinowym


W sam raz na świąteczny obiad i nie tylko. Oczywiście kurczaka możecie zastąpić indykiem czy też perliczką.

Składniki:
  • 1/2 kg kurczaka (u nas 6 pałek)
  • 2 pomarańcze, pokrojone w plastry
  • 2 cebule, pokrojone w ćwiartki
  • sok z 2 pomarańczy
  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • kminek
Rozgrzejcie piec do 210'C. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie liście rozmarynu, sól, pieprz, dobrze obtoczcie w tym pałki kurczaka. Natrzyjcie oliwą. Między pałkami powkładajcie krążki pomarańczy i kawałki cebuli. Zalejcie wszystko sokiem z pomarańczy, skropcie oliwą, posypcie kminkiem. Pieczcie ok. 45 minut, aż się zrumieni skórka.
Przepis na sos żurawinowy znajdziecie TU. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz