poniedziałek, 30 grudnia 2013

burger z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym


Postanowiliśmy zmierzyć się z królem fast food, burgerem:)
Może trzeba poświecić temu jednak trochę więcej czasu, niż nam się wydaje, ale naprawdę warto!

Zacznijcie od bułek.

Składniki na 6 szt.
  • 380 g mąki,
  • 125 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • łyżeczka suchych drożdży,
  • łyżka masła,
  • łyżka miodu,
  • 2 jajka,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • sezam do posypania (opcjonalnie)
W rondelku delikatnie podgrzejcie mleko, wodę, masło i miód. Dobrze wymieszajcie. Zestawcie z ognia, dodajcie drożdże, wymieszajcie i odstawcie na 10 minut.
Przelejcie wszystko do dużej miski. Dodajcie sól i roztrzepane jajko. Dodajcie mąkę. Zagniećcie gładkie i elastyczne ciasto. Podzielcie na 6 części i uformujcie z nich kulki. Przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Muszą podwoić swoją objętość. 
Rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni. Posmarujcie bułki roztrzepanym jajkiem i posypcie sezamem. Pieczcie przez 15-17 minut, aż staną się złoto-brązowe. 



Czas na burgery (na 6 szt.)
  • 1 kg wołowiny,
  • 2 cebule,
  • 150 ml majonezu (my robiliśmy własny, przepis poniżej)
  • łyżka musztardy Dijon,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka posiekanego rozmarynu,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • garść liści szpinaku,
  • olej,
  • sól, pieprz.
Przepis na majonez:
  • jajko,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 250 ml oleju słonecznikowego,
  • sól, pieprz, szczypta cukru.
Do miski wbijcie jajko. Dodajcie sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wszystko razem ubijcie. Następnie powoli i cienkim strumienie wlewajcie olej cały czas ubijając. Majonez będzie gotowy jak zmieni kolor na bardzo jasny i zgęstnieje.

Cebulę pokrójcie w pióra. Smażcie na oleju, na małym ogniu, aż zbrązowieje. W trakcie smażenia dodajcie sól i pieprz.

Przygotujcie sos. Wymieszajcie majonez, musztardę, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku i rozmaryn. Doprawcie solą i pieprzem

Mięso zmielcie (jeśli nie macie maszynki poproście rzeźnika, żeby Wam zmielił). Doprawcie solą i pieprzem. Dobrze wymieszajcie. Uformujcie 6 kotletów. Powinny mieć średnicę zbliżoną do średnicy bułki i grubość ok. 2,5 cm. Na środku burgerów zróbcie wgłębienie (zachowają kształt w trakcie smażenia). Smażcie ok. 4 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia połóżcie na każdym z burgerów plaster sera, przykryjcie patelnię przykrywką i poczekajcie jak ser się rozpuści (ok. 1 minuty).
Bułki lekko przysmażcie. Spód bułki posmarujcie sosem, rozłóżcie liście szpinaku, połóżcie burgera, na wierzchu rozłóżcie cebulę i przykryjcie drugą połową bułki. Gotowe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz