wtorek, 17 grudnia 2013

prosty sos żurawinowy


Świetny dodatek do różnego rodzaju mięs. Szybki i prosty do wykonania. Idealny na Święta Bożego Narodzenia!

Składniki:
  • 2 szklanki żurawiny (może być mrożona)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego, jeśli sos będzie za mało słodki, możecie podsypać trochę cukru
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki masła
Do rondla o grubym dnie na średnim ogniu, wrzućcie żurawinę, wlejcie syrop i sok, wymieszajcie. Gotujcie ok. 10-15 minut, aż żurawina zacznie pękać i puszczać soki. Dodajcie masło, wymieszajcie. Wyłączcie ogień, ale garnek zostawcie na palniku, aż do wystygnięcia. Podawajcie od razu, albo przechowujcie w lodówce przez kilka dni. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Do czego można użyć tego sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak wspominamy w poście, do mięs :) Świetnie pasuje do kurczaka, indyka, perliczki czy gęsiny, polecamy!

      Usuń