piątek, 20 grudnia 2013

tatar ze śledzia z jabłkami i żurawiną


Prosty fiński przepis na śledzia. Dzięki połączeniu jabłek i żurawiny, tatar świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole.

Składniki:
  • 1/2 kg solonych śledzi
  • 3 duże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego koperku, plus trochę do posypania
  • 200 ml śmietany 30%
  • 8-10 małych korniszonów, pokrojonych w kostkę
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100-150 g żurawiny
Śledzie zalejcie zimną wodą i moczcie co najmniej 1 godzinę. Następnie pokrójcie je w kostkę. Wszystkie składniki oprócz żurawiny wymieszajcie ze sobą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem posypcie żurawiną i koperkiem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza