poniedziałek, 23 grudnia 2013

żurawinowe parfait


Dawno nie jedliśmy tak dobrego deseru! Przepis naszej ukochanej Marty Gessler, z książki pt. "Kuchnia Marty. Kolory smaków". Idealny na świąteczny stół.

Składniki:
  • 250 g świeżych lub mrożonych żurawin
  • 150 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
Żurawiny usmażcie ze zwykłym cukrem na patelni o grubym dnie. Wlejcie do nich sok z cytryny, odstawcie do ostudzenia. Jajka ubijcie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajcie stopniowo serek mascarpone. Ubijcie śmietanę i połączcie z masą serową. Wrzućcie połowę żurawiny i wymieszajcie. Wlejcie do prostokątnej, wyłożonej folią blaszki. Zamroźcie. Po wyjęciu z zamrażarki pokrójcie w plastry i polejcie pozostałą żurawiną. Podajcie od razu. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Ależ ma cudowny kolor... Musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Był bosko smaczny :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Witam. Wygląda wspaniale. Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć żurawiny (również tej mrożonej). Czy można ją zastąpić granatem? Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prędzej porzeczką, czerwoną bądź czarną...lub jagodą. Ale wtedy proszę zmniejszyć dawkę cukru, owoce te nie są tak kwaśne jak żurawina :) Pozdrawiamy!

      Usuń