środa, 11 grudnia 2013

grillowana polędwica wieprzowa w sosie miodowo-rozmarynowym


Jeśli lubicie mięso w połączeniu z wyrazistymi smakami, to danie jest dla Was!

Składniki:
  • 250-300 g polędwicy wieprzowej
  • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/3 szklanki sherry
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 oleju roślinnego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1,5 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru


Wszystkie składniki (oprócz polędwicy oczywiście) połączcie ze sobą, tworząc marynatę. Podzielcie ją na pół, w jednej obtoczcie i zanurzcie polędwicę, drugą odstawcie, potem zrobicie z niej sos. Pojemnik z polędwicą przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na co najmniej  2 godziny, ma macerować się w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową posmarujcie cienko oliwą, dobrze rozgrzejcie. Wrzućcie na patelnię mięso, obsmażcie krótko ze wszystkich stron, zmniejszcie ogień, grillujcie ok. 15-20 minut (w zależności od grubości mięsa), obracając mięso co kilka minut. Jeśli posiadacie termometr do pieczenia, powinien wskazywać 68'C, wtedy mięso jest gotowe. Podczas kiedy polędwica będzie odpoczywać po smażeniu, podgrzejcie do wrzenia pozostały sos, zmniejszcie ogień i poczekajcie 8-10 minut, aż sos się zredukuje. Podawajcie polędwicę polaną sosem. Dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Delikatne mięso i słodki, aromatyczny sos, uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Extra połączenie smakowe, które pokochają miłośnicy grilla

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba najładniej podawana polędwica, jaką do tej pory widzieliśmy.

    OdpowiedzUsuń