piątek, 8 marca 2013

warzywne sajgonki (spring rolls)


Szybkie jedzenie kojarzy się większości z nas z czymś niezdrowym, bogatym w kalorie.
To danie jest tego zaprzeczeniem :) Nie dość, że szybko, to zdrowo i według nas, smacznie!

Składniki: (6 porcji)

  • 6 szt. papieru ryżowego
  • 1-2 awokado, obrane, pokrojone w paski
  • 1-2 marchewki, obrane i posiekane w słupki
  • garść rukoli
  • 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony w słupki


sos:

  • sok 1 cytryny
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki posiekane natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka sosu chili (opcjonalnie)




Wlejcie 2 cm ciepłej wody na dużą patelnię. Zamoczcie całkowicie 1 papier ryżowy, szybko wyciągnijcie, wyłóżcie na talerz. Na środku układajcie po kolei rukolę, marchew, ogórka, awokado i makaron. Zawińcie najpierw boki, potem wzdłuż, tworząc rulonik. Wymieszajcie ze sobą składniki sosu, dodawajcie je sukcesywnie, cały czas próbując. Sos powinien być bardzo wyrazisty. Sajgonki również dobrze smakują po prostu z sosem sojowym. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają :) Samo zdrowie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Muszę koniecznie spróbować tego przepisu !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie i smakowicie sie prezentują :-)
    Prosze o zdjęcie modyfikacji obrazkowej bo nigdy nie napisze tego komentarza tak durne sa te obrazki, czy sama moderacja nie wystarczy?
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) świetnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń