poniedziałek, 4 lutego 2013

makaron z krewetkami i pomidorami w sosie curry z kokosem


Krewetki, skorupiaki bogate w białko...lubimy, bardzo.

Przepis podajemy w 2 wersjach, ostrej i łagodnej.

Składniki:
  • 250 g makaronu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 250 g krewetek, obgotowanych
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 płaskie łyżeczki curry (wersja łagodna)
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry (wersja ostra)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kolendra do posypania
  • sok z limonki, do skropienia

Makaron ugotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Do głębokiej patelni wlejcie mleko kokosowe, doprowadźcie do wrzenia, dodajcie curry ( w wersji łagodnej), lub pastę curry (w wersji ostrej), dobrze wymieszajcie i gotujcie ok 5-7 min na średnim ogniu.
Dodajcie sól i cukier. Wrzućcie krewetki i pomidory. Gotujcie jeszcze 5 min. Odcedźcie makaron i dodajcie go do sosu, dobrze wymieszajcie. Wyłóżcie na talerze, skropcie sokiem z limonki i posypcie kolendrą. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda :) To danie w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam smakowało baaardzo! polecamy i pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. przeglądałam Waszą stronę i to jest przepis, od którego zaczęłam...teraz jestem pewna, że tylko na nim nie poprzestane:) danie swietnie wyglada, jeszcze lepiej smakuje, a co najważniejsze szybko powstaje:)
    Gratuluje
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy pięknie za miłe słowa, witamy u nas i zapraszamy do poszukiwania swoich smaków :) Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń