poniedziałek, 18 lutego 2013

zupa parmezanowa z cytryną, kurczakiem i szpinakiem


Lubimy zupy pożywne, sycące, gdy po zjedzeniu jednego talerza, nie mamy ochoty na kolejne danie :)
Ta, dzięki kurczakowi, do takich właśnie należy. Kolejna z przepastnej książki z przepisami na zupy.

Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2,5 cm skórki parmezanu i dodatkowe wiórki do posypania
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g szpinaku, typu "baby"
  • oliwa
  • sól, pieprz


Kurczaka wrzućcie do garnka, zalejcie zimną wodą, tak, aby go przykryła. Doprowadźcie do wrzenia na średnim ogniu, zmniejszcie ogień i duście przez ok. 15 minut, usuwając szumowiny. Mięso odstawcie by ostygło, podzielcie na cząstki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzejcie oliwę, dodajcie cebulę i czosnek, smażcie przez ok. 5 minut, aż się zeszklą. Dodajcie skórkę parmezanu, wlejcie bulion i sok z cytryny, doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie ogień i gotujcie bez przykrycia ok. 15 minut. Do rondla dodajcie szpinak i kurczaka, mieszajcie, aż szpinak straci sprężystość. Usuńcie skórkę parmezanu, posólcie i popieprzcie. Przed podaniem posypcie startym parmezanem. Smacznego!




2 komentarze:

  1. taką zupę dzisiaj poproszę, na rozgrzanie po przedzieraniu się przez zaspy śnieżne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wracając przez te zaspy, proponujemy wstąpić do sklepu i zrobić odpowiednie zakupy :) Smacznego!

      Usuń