poniedziałek, 25 lutego 2013

zupa z kiełbasą i kiszoną kapustą


Danie, które najlepiej wpasowuje się w nazwę naszego bloga...typowy eintopf :)
Na końcówkę zimy jak znalazł!

Składniki:

  • 500 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 2 cebule, pokrojone w pióra
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 500 g kapusty kiszonej, odsączonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Kiełbasę wrzućcie na rozgrzaną patelnię o grubym dnie i smażcie ok. 8 minut, aż zrumienią się z obu stron. Wyjmijcie kiełbasę i odstawcie. Na patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie cebulę. Smażcie ok. 5 minut, dorzućcie czosnek i smażcie jeszcze ok. 3 minuty. Zalejcie wszystko bulionem, zagotujcie, po czym zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 10 minut, bez pokrywki. Dodajcie kapustę, przecier i kiełbasę, dobrze wymieszajcie i gotujcie jeszcze 10 minut. Posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!



8 komentarzy:

  1. taki trochę kapuśniak z kiełbasą :) wygląda zupełnie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzamy, smakował zupełnie dobrze :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny polski jednogarnkowiec, na zimię idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nagotowaliśmy na 3 dni :) Takie dania nam się nie nudzą. Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Pyszny i bardzo syty mimo, że nie ma w nim ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. super blog, będę wpadać częściej :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy się, że się podoba :) Zapraszamy i pozdrawiamy!

      Usuń