środa, 13 lutego 2013

buraczane sushi z awokado i sosem koperkowym


Nie wiedzieć czemu w kulinarnych propozycjach na walentynkowy wieczór królują słodycze :)
Oczywiście, możecie się nimi obdarować wyznając gorące uczucie, my jesteśmy jednak zwolennikami zjedzenia razem romantycznej kolacji :)
Nasze walentynkowe (i nie tylko) sushi to gorąca czerwień buraka i awokado, które uznawane jest za silny afrodyzjak, ma działanie pobudzające, wzmaga nasze napięcie seksualne :) Czego więcej chcieć?

Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi
  • 2 obrane buraki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 posiekanej szalotki
  • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 liście nori
  • 200 ml śmietany
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • mata bambusowa do zwijania

Ryż ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odstawcie go do ostudzenia. Dodajcie do niego starte na grubej tarce surowe buraki, kumin, ocet ryżowy, szalotkę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszajcie.
Obierzcie awokado i potnijcie na paski. Rozłóżcie matę bambusową, na niej liść nori, na którym, na całej powierzchni ułóżcie buraczany ryż. Na środku ułóżcie wzdłuż awokado. Wszystko zwińcie, dociskając matą. (w czeluściach internetu znajdziecie wiele wskazówek jak to zrobić sprawnie i skutecznie). Śmietanę wymieszajcie z drobno posiekanym koperkiem. Smacznego i miłego wieczoru!




3 komentarze:

  1. Wow, this sounds incredible with beetroot! Well done with the photography!
    http://cosmopolitancurrymania.blogspot.in/

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you. We do appreciate that.

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem pod wrażeniem, cóż za pomysł, cóż za smak!

    OdpowiedzUsuń