poniedziałek, 11 lutego 2013

śledź z koperkowym pesto na maśle cytrynowym


Śledzik, dobry na wszystko! Jutro ostatki, więc to jego wielki dzień :)
Postanowiliśmy przyrządzić go inaczej niż zwykle.

Składniki: (6 kanapeczek)


  • 1 płat śledzia w oleju (matias)
  • 1 opakowanie chleba typu pumpernikiel


masło cytrynowe:

  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego


koperkowe pesto:

  • 5 pęczków koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki oliwy



Śledzia wymoczcie porządnie w wodzie (2-3 h). Z pumpernikla wytnijcie kanapeczki. Masło utrzyjcie z sokiem z cytryny, dodajcie pieprz. Wszystkie składniki pesto zmiksujcie w malakserze, powoli dolewając oliwę, aż masa będzie gładka. Pumpernikiel posmarujcie masłem, połóżcie na niego kawałek śledzia posmarowanego pesto, udekorujcie świeżym koperkiem. Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Bardzo dekoracyjne kanapeczki, nie spodziewałam się, że nawet poczciwy śledź może tak dobrze wyglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie doceniamy naszego poczciwego śledzia :)

      Usuń
  2. uuu dobrze wygląda. mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z osobami powyżej. Piękna przystawka ze śledzika wyszła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale po co moczyć śledzia w oleju, który jest gotowy do spożycia bez moczenia. Moczy się śledzie z zalewy solnej, by nie były zbyt słone i gorzkawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz wydawał się nam za słony, stąd decyzja o moczeniu.
      Więcej odwagi Anonimowy! ;)

      Usuń