niedziela, 10 lutego 2013

cynamonowe tosty z gorącymi malinami w syropie klonowym


Macie ochotę przenieść się na chwilę do Francji? Jest poranek, kawa się parzy...co by tu do niej zjeść?

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego, może być też ciabatta
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • masło
  • 100 g malin, użylismy mrożonych
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • cukier puder, do posypania


Maliny wrzućcie do rondelka (jeśli świeże, dodajcie do nich trochę wody), podgrzejcie na małym ogniu, aż się rozpuszczą i dodajcie syrop klonowy, oczywiście możecie zastąpić go w ostateczności cukrem.
Jajka rozbełtajcie i wymieszajcie z cynamonem, gałką, śmietaną i solą. Kanapki obtoczcie w jajku z dodatkami i smażcie na rozpuszczonym na patelni maśle z każdej strony, do zrumienienia. Posypcie cukrem pudrem, polejcie gorącymi malinami. Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Oh, marzą mi się takie na śniadanie, najlepiej jeszcze ze świeżymi malinami, mmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcę do Francji!...Tymczasem zrobię rodzinie pyszne tosty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfekcyjne drugie śniadanie. Czuję, że ten talerz jest dla mnie ;) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Maliny wyszły więc zrobiliśmy wersję z wiśniami i wyszło pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powaliły mnie na kolana. Bomba!

    OdpowiedzUsuń