poniedziałek, 7 stycznia 2013

udziki z kurczaka z sezamem w sosie sojowo-imbirowym


Delikatne mięso z udzików razem z sezamem, sosem sojowym i imbirem smakuje naprawdę dobrze!

Składniki:

  • 6-8 udzików z kurczaka
  • 1/4 szklanki nasion sezamu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


sos/marynata:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego, jeśli ciemny, dajcie mniej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno pokrojony
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego





Połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu/marynaty.
Mięso umyjcie, osuszcie i zalejcie 2-3 łyżkami gotowej marynaty. Odstawcie do lodówki na 15-20 min.
Bułkę tartą wymieszajcie z nasionami sezamu, rozgrzejcie na patelni 1-2 cm oleju. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, obtoczcie mięso w bułce i sezamie, zacznijcie smażyć, ok. 2-3 min z każdej strony. Usmażone kawałki układajcie na metalową kratkę, żeby obciekły. Podawajcie z ryżem i sosem sojowo-imbirowym. Smacznego!



2 komentarze:

  1. uwielbiam takie klimaty. pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie próbowałam nigdy tego połączyć ze smakiem imbiru, brzmi kusząco:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń