środa, 2 stycznia 2013

gulasz drobiowy z oliwkami, migdałami i kurkumą


Mikołaj obdarował nas wielką księgą z przepisami na zupy :)
Od czasu do czasu będziemy Wam przedstawiać co ciekawsze...dziś gulasz drobiowy.

Składniki:

  • 3-4 piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 70 g uprażonych płatków migdałowych
  • 2 cm świeżego, obranego i pokrojonego drobno imbiru
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 marchewki, pokrojone w kawałki ok 2-3 cm
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 60 g zielonych, wydrylowanych oliwek
  • sól, pieprz
  • oliwa







Na rozgrzaną oliwę wrzućcie kurczaka i smażcie 8-10 min aż się zrumieni. Kurczaka wyjmijcie do miseczki i wrzućcie na tę samą patelnię cebulę, imbir i marchewkę, smażcie ok. 5 min, aż cebula zmięknie. Ponownie dodajcie kurczaka, a następnie wymieszajcie z papryką i kurkumą. Zalejcie wszystko bulionem, zmniejszcie ogień i duście ok. 15 min. Gulasz doprawcie solą i pieprzem, dodajcie oliwki i posypcie w miseczce płatkami  migdałowymi. Smacznego!



2 komentarze:

  1. gulasz idealny, aż ślinka cieknie!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń