czwartek, 24 stycznia 2013

ciasto z kurczakiem (chicken pie) Jamie Olivera


Dostaliśmy w prezencie od przyjaciół brytfankę do chicken pie sygnowaną przez Jamie Olivera, którego bardzo lubimy i cenimy. Postanowiliśmy zatem upiec w niej ciasto z kurczakiem jego przepisu :)

Składniki:


  • 4 piersi kurczaka, pokrojone w paski 1 cm
  • pęczek dymki
  • 150 g pieczarek
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • kawałek masła
  • oliwa
  • 250-300 ml bulionu z kurczaka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz






Do rozgrzanej na patelni oliwy dorzućcie trochę masła, wrzućcie kurczaka i smażcie ok. 3 min. W malakserze posiekajcie razem dymkę i pieczarki, dorzućcie je na patelnię. Dodajcie mąkę, wymieszajcie. Dodajcie musztardę i śmietanę, mieszając dolejcie bulion. Dajcie go tyle, żeby sos miał gęstą konsystencję. Dodajcie tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wymieszajcie. Zostawcie na małym ogniu. Oprószcie blat mąką i rozwińcie ciasto francuskie. Ma być nieco większe niż Wasza brytfanka. Ponacinajcie je lekko nożem, tworząc kratkę. Farsz z kurczaka przelejcie do brytfanki, przykryjcie to ciastem, zawijając boki. Posmarujcie wszystko rozbełtanym jajkiem. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na 15 min. Smacznego! 






10 komentarzy:

  1. Robiłam i uważam, że jest przepyszne! A brytfanki zazdroszczę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiemy gdzie kupili, więc nie podpowiemy :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. I ja jadłam :) Bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczna brytfanka, a pie jeszcze sliczniejszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne, gratulacje :-) Czy naprawdę te 15 minut wystarczy, żeby ciasto się tak ładnie przyrumieniło? W piekarniku elektrycznym czy gazowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Pieczemy w piecu elektrycznym, na środkowym poziomie. 15 minut w zupełności wystarcza :)

      Usuń