środa, 9 stycznia 2013

zupa pomarańczowa



Przepis Marty Gessler, nie mylić z Magdą ;)
Bardzo lubimy wysmakowaną estetykę potraw i wnętrz restauracji Pani Marty, cenimy Ją za konsekwencję, która doprowadziła Ją na same kulinarne szczyty...polecamy gorąco jeden z Jej ostatnich wywiadów w magazynie Smak
"...20 lat temu nie było takiej świadomości jedzenia, nie było Jamie Olivera! Nie było Nigelli...a ja byłam!" :)

Niedawno ugościliśmy tą zupą większą grupę naszych przyjaciół, z okazji rocznicy naszego ślubu, byli zachwyceni :)

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej mięty (raz nie dodaliśmy i też dobrze smakowała)
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy (starliśmy z całej)
  • sok z 2 pomarańczy
  • sól, pieprz


Marchew i cebulę obierzcie, posiekajcie i wrzućcie na rozgrzaną oliwę, lekko podsmażcie. Zalejcie bulionem, wsypcie miętę i skórkę pomarańczową (trochę zostawcie do posypania zupy). Gotujcie ok. 20 min, aż marchewka będzie miękka. Dolejcie sok z pomarańczy, przyprawcie solą i pieprzem. Zmiksujcie. Posypcie miętą lub odrobiną skórki pomarańczowej. Dobrze smakuje z łyżką gęstego jogurtu. Smacznego!






11 komentarzy:

  1. Też zdecydowanie wolę Panią Martę i to za całokształt - przepisy, sposób bycia... A zupa wyszła Ci przepiękna, ten kolor taki rozweselający.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kiedyś dodałam startą skórkę z pomarańczy i zupa wyszła gorzka jak cholera...więcej tego nie powtórzę choć kusi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ważne jest, żeby dodawać tylko samą pomarańczową skórkę, bez białej części, która jest właśnie bardzo gorzka...myślimy też, że lepiej gotować tę zupę w okresie, kiedy mamy dostęp do dobrych cytrusów, czyli teraz :)
      Zachęcamy gorąco do ponownego spróbowania ugotowania tego cuda :)

      Usuń
  3. może być z kostki ten bulion? dwie kostki na 750 ml ?
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak musi...polecamy jednak ugotowanie większej ilości wywaru warzywnego i zamrożenie go w porcjach, np. 500 ml :)

      Usuń
    2. a w jakich ilościach i z jakich warzyw najlepiej gotować taki wywar?
      później do tego zamrożonego wywaru dodajemy wodę podczas następnej zupy ?? A.

      Usuń
  4. wspaniala zupa i jaka piekna :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny kolorek ma no i zazdroszczę wam tego talerza..cudny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki, wynaleźliśmy kiedyś na allegro :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakupy zrobione,jutro, najdalej pojutrze przymierzę się do niej :D

    OdpowiedzUsuń