poniedziałek, 21 stycznia 2013

pietruszkowe naleśniki z pastą twarożkową z kuminem


Na przepis pasty twarożkowej z kuminem wpadliśmy ostatnio na stronach magazynu Smak.
Wzbogaciliśmy ją oliwą i postanowiliśmy skonsumować w naleśnikach, trochę innych, bo...pietruszkowych :)

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • kapka oleju
  • szczypta soli
  • posiekane 1-2 pęczki natki pietruszki (jak bardzo lubicie)


pasta:

  • 100g twarogu półtłustego
  • 6 suszonych pomidorów, posiekanych
  • 3-5 łyżek oliwy z zalewy pomidorowej
  • 1-2 łyżeczki kuminu (my daliśmy 2, bo lubimy)
  • 1-2 ząbki czosnku, wyciśniętych
  • 1-2 ugotowane lub upieczone marchewki, posiekane
  • sól, pieprz


Składniki ciasta wymieszajcie dokładnie i usmażcie naleśniki.
Składniki pasty wrzućcie do malaksera, zmiksujcie, powoli dolewając oliwę, aż pasta będzie gładka.
Posmarujcie pastą naleśniki, zawińcie. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Ta pietruszka w naleśnikach daje bardzo fajny efekt wizualny :)

    OdpowiedzUsuń