piątek, 29 czerwca 2012

zupa rybna dla leniwych



Lubicie zupy rybne, ale nie macie ochoty i czasu na filetowanie ryb i odcinanie im głów?
To jest przepis dla Was :)
Dostałam go w prezencie od mojej Mamy.

Składniki: (6 porcji)

  • 4-6 filetów z ryby jaką lubicie (dałam mintaja), możecie użyć filetów 2 różnych gatunków
  • 1 cebula
  • 2 papryki, dajcie w różnych kolorach, będzie weselej
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1l warzywnego wywaru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • sól, pieprz


Opcjonalnie możecie do zupy wrzucić garść krewetek lub małż, co lubicie.
Dla miłośników diabelskich smaków proponuję na koniec dodać tabasco lub sos sriracha.

Posiekajcie w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki. Rybę pokrójcie na małe kęsy.
Na oliwce podsmażcie cebulę, dorzućcie pokrojoną paprykę, dodajcie paprykę w proszku, podduście razem. W drugim garnku zagotujcie 1l wywaru warzywnego, wrzućcie do niego rybę i dodajcie sos rybny. Gotujcie na średnim ogniu, aż ryba zmięknie.
Do podduszonej papryki i cebuli dolejcie pomidory z puszki, zamieszajcie i wlejcie wywar z rybą. Następnie wrzućcie pokrojone ziemniaki. Gotujcie na średnim ogniu ok 15-20min. Dodajcie estragon, sól i pieprz do smaku. Pamiętajcie, że sos rybny jest dość słony. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Fajny i szybki pomysł, uwielbiam ryby, ale zupy rybnej jakoś nigdy nie próbowałam, teraz na pewno to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to dla mnie! Nie dosc, ze filetowanie jest pracochlonne, to jeszcze troche mnie przeraza...

    OdpowiedzUsuń