niedziela, 3 czerwca 2012

piersi kurczaka w kremie pieczarkowym od Julii Child



Sos z tego dania będziecie wylizywać z patelni! Jest boski!
Przepis Julii Child "Mastering the Art of French Cooking, Vol. I." (1961)

Składniki:
  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (dałam 2)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta białego pieprzu
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka pokrojonej szalotki i szczypiorku (dałam 4)
  • 150g pokrojonych w plastry pieczarek (dałam 300g)

sos:
  • 1/4 szklanki bulionu wołowego
  • 1/4 szklanki wermutu (dałam Martini bianco)
  • 200g śmietany do sosów i zup (18%)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Skropcie cytryną piersi z kurczaka, doprawcie solą i pieprzem. Rozgrzejcie masło w brytfance. Do masła dodajcie posiekaną młodą cebulę i szczypiorek. Smażcie chwilę tak, żeby nie zbrązowiało. Dodajcie pieczarki i znowu smażcie chwilę uważając żeby się nie przypaliło. Na koniec posólcie.
Wrzućcie piersi do brytfanki i obtoczcie kurczaka w sosie. Przykryjcie brytfankę papierem do pieczenia lub pokrywką i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W oryginalnym przepisie Julia Child kazała sprawdzić po 6 minutach czy kurczak jest miękki, jeśli był,to kazała wsadzić jeszcze do pieca. Powinno się go piec ok. 30 minut.
Jak będzie gotowy wyjmijcie brytfankę z piekarnika. Wyjmijcie piersi (sos zostawcie). Piersi odstawcie w ciepłe miejsce. Brytfankę postawcie na rozgrzanej płycie. Do sosu w brytfance dodajcie bulion i wino. Zagotujcie szybko, aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Dodajcie śmietanę. Zagotujcie znowu na mocno rozgrzanej płycie, dopóki sos nie zgęstnieje lekko. Zdejmijcie z płyty, spróbujcie czy nie brakuje soli i pieprzu. Dodajcie trochę soku z cytryny. Polejcie piersi, posypcie pietruszką i podawajcie. Dobrze smakują ze szparagami lub z ryżem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza