środa, 6 czerwca 2012

rabarbarowy chutney


Uwielbiamy chutney, jest świetny do wędlin i mięs, śniadania czy kolacje nie są już z nim takie nudne :)
Wkrótce kolejne jego odsłony!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 300-500g rabarbaru pokrojonego w 1cm kawałki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka pokrojonego drobno imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu winnego


Na rozgrzanej oliwie usmażcie cebulę, aż się zeszkli.
Dodajcie rabarbar, rodzynki, cukier, imbir i cynamon. Gotujcie na średnim ogniu ok 15-20min, od czasu do czasu mieszając. Jak rabarbar stanie się miękki i zacznie się wręcz "rozpadać" polejcie wszystko octem winnym. Gdy wystygnie przełóżcie do słoika, pudełka i włóżcie do lodówki. Chutney trzeba zjeść w przeciągu 5 dni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz