poniedziałek, 4 czerwca 2012

ciastka francuskie z rabarbarem i truskawkami



Mało u nas słodkości, nadrabiamy!

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 szklanki pokrojonego w 2cm kawałki rabarbaru
  • 2 szklanki pokrojonych w ćwiartki truskawek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta

Do miski wrzućcie rabarbar, truskawki i zasypcie to wszystko mieszanką cukru i mąki kukurydzianej. Wymieszajcie delikatnie, żeby zasypka pokryła wszystkie owoce.
Z ciasta wykrójcie koła, mniejsze, większe, jakie wolicie. Zrobiliśmy różnej wielkości.
Ułóżcie na nich po 1-2 łyżeczce owoców i zawińcie brzegi, tworząc jakby sakiewki.
Posmarujcie brzegi delikatnie jajkiem i wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 20-30 min, aż się zrumienią. Smacznego!




2 komentarze: