sobota, 7 marca 2015

mini frittaty z koperkiem i wędzonym łososiem


Świetne danie na śniadanie :) Szybkie w wykonaniu, sycące.

Składniki (6 szt.):
  • 5 jajek
  • 100 g wędzonego łososia, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 szalotka, posiekana drobno
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka oliwy, do wysmarowania foremek na muffiny
  • sól, pieprz
  • garść rukoli do podania
Rozgrzejcie piec do 180'C. W dużej misce wymieszajcie ze sobą jaja, czosnek, szalotkę, mleko, koperek, łososia, sok i skórkę z cytryny. Popieprzcie i posólcie do smaku. Foremki do muffin wysmarujcie oliwą. Napełnijcie je masą. Pieczcie 20-25 minut. Odstawcie do wystygnięcia, frittaty trochę "usiądą", nie przejmujcie się tym, nie ma to wpływu na ich smak :) Podawajcie je na rukoli skropionej oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego!


2 komentarze: