wtorek, 24 marca 2015

biała kiełbasa z oliwkami i rozmarynem w czerwonym winie


Na naszym świątecznym stole pozycja obowiązkowa. Biała dzięki winu i oliwkom uzyskuje wspaniały aromat i barwę.

Składniki:
  • 6-8 szt. cienkich, białych kiełbas (ok. 500 g)
  • 1 szklanka posiekanych w plasterki czarnych oliwek
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 400 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła klarowanego
Masło rozgrzejcie w głębokiej patelni, wrzućcie kiełbasę, oliwki, podsmażcie, aż się kiełbasa się zrumieni, kilka minut z każdej strony. Wrzućcie rozmaryn, zalejcie wszystko winem, duście na wolnym ogniu ok 20-30 minut, obracając kiełbaski od czasu do czasu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz