wtorek, 31 marca 2015

pasztet (pâté) z grzybów i orzechów z rozmarynem i tymiankiem


Świetna świąteczna przystawka dla wegan czy wegetarian, bądź po prostu dla wielbicieli grzybów. My do swojego pasztetu użyliśmy jedynie pieczarek, śmiało, możecie dodać do nich innych grzybów. Dodaliśmy orzechy nerkowca, możecie je zastąpić swoimi ulubionymi.

Składniki:
  • 1/2 szklanki podprażonych na suchej patelni orzechów, 
  • 1 szalotka (bądź 1 mała cebula), posiekana
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 szklanki pokrojonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina (bądź np. octu jabłkowego)
  • sól
  • pieprz


Rozgrzejcie oliwę na patelni, wrzućcie szalotkę, smażcie, aż zmięknie, dodajcie czosnek, smażcie kolejne 30 sekund. Dodajcie grzyby i zioła, smażcie, aż grzyby będą miękkie. Dodajcie wino, poczekajcie aż prawie całe odparuje. Przełóżcie grzyby do malaksera, dodajcie uprażone orzechy, zmiksujecie na gładką masę, posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis a i wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! I jaki prosty w wykonaniu :) Zajadamy się nim coraz częściej, pozdrawiamy!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Będzie bardziej wyrazisty jeśli pieczarki zastąpisz innymi grzybami :) Z pieczarek jest dość delikatny, ale nam smakował bardzo! Pozdrawiamy!

      Usuń
  3. Beautiful recipe! Would this work with dried herbs?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, in the recipe there are dried herbs :) Bon Appetit!

      Usuń