czwartek, 26 marca 2015

kremowy kurczak z pieczarkami duszony w winie


W sumie można nazwać to danie jednogarnkowym (eintopf). Koniecznie użyjcie do niego udzików z kurczaka, ich mięso jest delikatniejsze, po duszeniu w winie i śmietanie, będzie wprost kremowe.

Składniki:
  • 8-10 szt. udzików z kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 kg pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 płaskie łyżeczki suszonego)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (bądź innego twardego sera)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany


W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzejcie masło z oliwą. Kurczaka posólcie i popieprzcie, obtoczcie w mące i usmażcie do zrumienienia z każdej strony. Wyciągnijcie kurczaka z patelni, odstawcie, a na patelnię wrzućcie pieczarki i czosnek, smażcie, aż pieczarki zmiękną i zbrązowieją. Zalejcie wszystko winem, dodajcie tymianek, a następnie włóżcie usmażonego kurczaka. Duście ok. 20 minut, aż większość wina odparuje. Ponownie wyjmijcie kurczaka. Dodajcie śmietanę, ser, musztardę, sól, pieprz, wymieszajcie wszystko, aż się ser rozpuści. Dodajcie z powrotem kurczaka, posypcie natką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza