piątek, 20 marca 2015

marynowana ryba słodko-kwaśna


Kolejne nasze odkrycie z przepastnej księgi z przepisami wprost z Jerozolimy. Jeśli znudzeni już jesteście zwykłą, smażoną czy pieczoną rybą, ten przepis jest dla Was!

Składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 średniej wielkości cebule, pokrojone w plasterki o grubości 1 cm
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone na 1 cm plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki curry w proszku
  • 3 pomidory posiekane (320 g)
  • 2,5 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 500 g filetów białej ryby, podzielonych na 4 części
  • mąka z solą i pieprzem do oprószenia
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 20 g posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Rozgrzejcie 2 łyżki oliwy na dużej patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Dodajcie cebulę oraz nasiona kolendry i smażcie na średnim ogniu 5 minut, często mieszając. Dorzućcie papryki i smażcie kolejne 10 minut, potem dodajcie czosnek, liście laurowe, proszek curry i pomidory. Smażcie jeszcze 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajcie cukier, ocet, 1,5 łyżeczki soli, trochę czarnego pieprzu i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
W tym czasie podgrzejcie resztę oliwy na osobnej patelni. Rybę posólcie, zanurzcie w mące, a następnie w jajku i smażcie 3 minuty, przewracając raz na drugą stronę. Osuszcie rybę na papierowym ręczniku i włóżcie do naczynia z warzywami, odsuwając je na bok, tak by ryba leżała na dnie. Zalejcie rybę i warzywa mniej więcej 250 ml wody. Włóżcie naczynie do piekarnika na 10-12 minut, aż ryba będzie gotowa. Wyjmijcie i odstawcie do wystygnięcia. Możecie rybę podać od razu po ostudzeniu, ale lepiej smakuje po jednym lub dwóch dniach w lodówce. Przed podaniem doprawcie do smaku solą i pieprzem (jeśli potrzeba) i posypcie kolendrą. Smacznego!



4 komentarze: