poniedziałek, 29 września 2014

ciasto z jabłkami i orzechami


Pyszne do jesiennej kawy/herbaty czy mleka.

Składniki:
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 80 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 2 duże, twarde jabłka, obrane z wyciętym gniazdem, pokrojone w cienkie półksiężyce

kruszonka:
  • 65 g mąki pszennej
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów, jakie lubicie, włoskich, ziemnych, laskowych czy też migdałów, uprażonych i lekko potłuczonych


Rozgrzejcie piec do 180'C. Formę do pieczenia (20-22 cm) posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. W misce wymieszajcie ze sobą składniki kruszonki, mąkę, cynamon, sól, cukier. Dodajcie pokrojone w kawałeczki masło, rozgniećcie widelcem, wymieszajcie dobrze. Dodajcie orzechy. Odstawcie. Czas na ciasto. W osobnej misce połączcie ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do miski od miksera wrzućcie masło i ubijcie aż będzie kremowe. Dodajcie cukier, miksujcie aż ciasto będzie lekkie i puszyste. Dodajcie jajko i ekstrakt waniliowy, miksujcie do połączenia składników. Powoli dodawajcie mąkę (w 3 partiach), dolewając na zmianę mleko, wymieszajcie. Wylejcie ciasto do foremki, rozprowadźcie szpatułką. Ułóżcie jabłka w okręgi, zmniejszające się do środka. Posypcie wszystko przygotowaną kruszonką. Pieczcie 45-50 minut. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięciutkie ciasto i cudowna, chrupiąca kruszonka... Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopytać chciałam o te 4 łyżki masła, małe czy duże? Natomiast do rkuszonki na oko ile masła?

    OdpowiedzUsuń