poniedziałek, 22 września 2014

bakłażan z kurczakiem, imbirem, czosnkiem i chili


Bakłażan z kurczakiem na chińską nutę.

Składniki:
  • 1 większy dojrzały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 200-300 g kurczaka lub wieprzowiny, zmielone
  • 2-3 dymki, pokrojone wzdłuż, 
  • szczypiorek, posiekany
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 plastry świeżego imbiru, posiekanego w słupki
  • 1 papryczka chili, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka wina ryżowego, możecie dodać białe wytrawne

sos:
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wina ryżowego, możecie dodać białe wytrawne
  • 1 łyżeczka sosu rybnego

Połączcie w miseczce składniki sosu, odstawcie.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oleju, wrzućcie połowę bakłażana. Smażcie, aż się zrumieni, ok 5-6 minut, wyjmijcie, wlejcie kolejną łyżkę oleju i smażcie drugą porcję bakłażana. Wyjmijcie i odstawcie. Na patelnię wlejcie ostatnią łyżkę oleju, wrzućcie mięso, usmażcie je i dodajcie posiekany imbir, smażcie razem ok. 1 minutę. Dodajcie chili i czosnek, smażcie ok. 30 sek., zwiększcie ogień, dodajcie usmażonego bakłażana, przygotowany sos, dymkę (białą część) i wino, wymieszajcie i smażcie ok. 2 minut. Dodajcie szczypior, smażcie jeszcze 20 sek. Podawajcie gorące z ryżem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza