wtorek, 16 września 2014

grillowany bakłażan z imbirem, limonką i sezamem


Za oknami piękne babie lato, ostatnie podrygi grillowania na zewnątrz, w razie czego, patelnia grillowa równie dobrze spełni tu swoją rolę!

Składniki:
  • 1 większy, dojrzały bakłażan, pokrojony wzdłuż, w plastry tej samej grubości
  • sok z 1-2 limonek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • płatki chili do smaku
  • garść posiekanego szczypiorku
Połączcie ze sobą wszystkie składniki sosu oprócz miodu i płatków chili. Posmarujcie każdy płat bakłażana sosem, grillujcie na średnim ogniu, przez 4-5 minut z każdej strony. Przy obracaniu, posmarujcie bakłażana sosem z drugiej strony. Odstawcie. Do pozostałego sosu dodajcie miód, wymieszajcie, polejcie nim bakłażany, posypcie płatkami chili i szczypiorkiem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Smacznie wygląda ten bakłażan ... Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczony bakłażan zawsze będzie mi się kojarzył z Turcją...chętnie odtworzę ten smak zapiekając go w domu :) ta propozycja jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń