sobota, 13 września 2014

tarta z figami, serem i boczkiem


Figi! Dojrzałe, słodkie, piękne! Tylko jeść! Postanowiliśmy przyrządzić z nimi coś na śniadanie.
A że rano czasu nie za dużo, użyliśmy gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 dojrzałe figi, pokrojone w plastry
  • 80 g sera pleśniowego, możecie użyć również koziego, jeśli lubicie,
  • 4-5 plastrów cienko pokrojonego boczku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki kremowego octu balsamicznego
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • kilka liści rukoli

Rozgrzejcie piec do 180'C. Połączcie ze sobą miód, oliwę i ocet. Formę do pieczenia wyścielcie gotowym ciastem francuskim. Posmarujcie spód mieszanką miodową. Wyłóżcie plastry fig, posypcie pokruszonym serem, wyłóżcie plastry boczku, doprawcie wszystko ziołami. Wstawcie do pieca na 30 min i pieczcie aż boki ciasta się zrumienią. Posypcie rukolą. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Przepyszne, jednak ilość sosu i tluszcz z boczku zbiera się sporo soku, wole z podpieczonym spodem :)

    OdpowiedzUsuń