środa, 1 października 2014

krakersy z serem cheddar i tymiankiem


Kto powiedział, że nie można zrobić sobie krakersów w domu? Świetne do piwa, wina. Nasze dzieci też się nimi zajadają.

Składniki: (35 szt. kwadracików)
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 115 g sera cheddar, startego na tarce, cienkie oczka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 65 g mąki
  • 1 łyżka zimnej wody
W mikserze wymieszajcie ze sobą masło, ser, sól, pieprz i tymianek. Zmniejszcie obroty i dodajcie powoli mąkę a następnie wodę, mieszajcie aż uzyskacie kulę ciasta. Wyjmijcie, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 1/2 godziny. Rozgrzejcie piec do 190'C. Blachę wyścielcie papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujcie na stolnicy do grubości kilku mm, wytnijcie kółka, bądź pokrójcie w kwadraty jak na zdjęciu, nakłujcie widelcem. Pieczcie ok. 12-15 minut, aż będą złote. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Bardzo fajne, chętnie zrobię jeszcze dziś - a czy jest jakaś alternatywa dla sera cheddar? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiliśmy z innym niż cheddar, ale na pewno sprawdzą się:
      - bursztyn,
      - emmentaler,
      - gruyere.
      Smacznego! :)

      Usuń