poniedziałek, 7 kwietnia 2014

królik w sosie migdałowym z puree z zielonego groszku


Królik, na Wielkanoc doskonały, choć uważamy, że jego mięso jest tak delikatne i pyszne, że moglibyśmy je jeść co tydzień, nie od święta :)

Składniki:
  • 1,4 kg królika, podzielonego na części
  • oliwa, tyle, żeby przykryła dno garnka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana
  • 6 ząbków czosnku, posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 240 ml przecieru pomidorowego, użyliśmy pulpy
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki rozdrobnionych migdałów
  • 2-3 gałązki tymianku
puree:
  • 200 g mrożonego groszku, rozmroźcie
  • 40 g migdałów
  • 2 łyżki kremowego serka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g startego parmezanu
  • 4-6 liści świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • sok z 1 limonki
Królika posólcie i popieprzcie i podsmażcie na rozgrzanej oliwie z masłem. Wyjmijcie królika i na ten sam tłuszcz wrzućcie cebulę, smażcie ok. 3 minuty, dodajcie czosnek, smażcie kolejną minutę. Dodajcie mąkę, wymieszajcie i smażcie ok. 2 minuty. Dodajcie wino, przecier pomidorowy, 1 szklankę wody, migdały i tymianek, dodajcie królika. Posólcie i popieprzcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu przez 45 minut, podlejcie resztą wody jak trzeba. Przed podaniem wyciągnijcie gałązki tymianku.
Przygotujcie puree. Wrzućcie wszystkie składniki do malaksera, zmiksujcie, ale nie na gładką masę. Posólcie i popieprzcie do smaku. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Królik to smak mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam jaki był pyszny kiedy przyżądzał go mój tata. Królik jest naprawdę pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie bardzo estetycznie podane. Będę wdzięczna za podanie w jaki sposób można uzyskać taki efekt podania samego puree z groszku?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa. A groszek (czy też ziemniaki, ryż, lepką kaszę) należy nałożyć w tzw obręcz, tak to wygląda: http://archiwum.allegro.pl/oferta/foremka-dan-obrecz-potraw-z-ubijaczem-fackelmann-i3869872619.html Polecamy! Często stosujemy w kuchni :)

      Usuń
    2. serdecznie dziękuję, na pewno sobie sprawię:))) I przymierzam się do bordowych jaj:)

      Usuń
    3. Super! :) My też je zamierzamy w tym roku robić :) I duże i przepiórcze wychodzą świetnie! Pozdrawiamy!

      Usuń