wtorek, 15 kwietnia 2014

pasztet z wątróbki drobiowej z tymiankiem i brandy


Tak prosty, a tak pyszny! Tymianek i brandy robią ten pasztet.

Składniki:
  • 500 g drobiowej wątróbki, umytej, osuszonej, pokrojonej w plastry
  • 2 szalotki, posiekane (lub 1/2 dużej cebuli)
  • liście z 8-10 gałązek tymianku
  • 3 łyżki brandy
  • ok. 80 g masła, pokrojonego w kostkę,
  • 3 łyżki ubitej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • masło do smażenia+oliwa, żeby masło się nie spaliło
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji (opcjonalnie)
  • 4 łyżki masła klarowanego


Na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą wrzućcie szalotkę (cebulę) razem z liśćmi tymianku i smażcie ok. 5 minut, aż szalotka zmięknie. Dodajcie brandy i smażcie aż praktycznie odparuje, ok. 2-3 minut. Przerzućcie wszystko do malaksera. Na tę samą patelnię wrzućcie trochę masła i wątróbkę, smażcie aż się zetnie (nie będzie różowa w środku), nie róbcie tego za długo, łatwo jest wysuszyć wątróbkę. Przełóżcie ją także do malaksera. Miksujcie dodając masło, czekajcie aż pasztet zrobi się gładki i mazisty. Dodajcie ubitą śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Przełóżcie pasztet do naczynia, w którym będziecie go serwować. Masło klarowane rozgrzejcie na patelni na średnim ogniu, odstawcie do wystygnięcia. Jak pasztet i masło będą wychłodzone, wyłóżcie na wierzch gałązki tymianku i delikatnie zalejcie pasztet masłem klarowanym. Wstawcie wszystko szczelnie przykryte do lodówki na kilka godzin. Pasztet świetnie smakuje z korniszonami. Smacznego!



2 komentarze: