wtorek, 1 kwietnia 2014

risotto z grzybami na czerwonym winie


Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon".

Składniki:
  • 100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i podgrzybków
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina (w przepisie: Barolo)
  • 350 g ryżu do risotto
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 4 pomidory, posiekane (użyliśmy całych z puszki, bez zalewy)
  • natka pietruszki, posiekana
  • 40 g parmezanu, startego
  • ok. 1,5l warzywnego wywaru
  • listki z 2 gałązek rozmarynu, posiekane
  • kilka liści szałwii, posiekane
  • kilka liści bazylii, posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g masła
  • sól, pieprz
Grzyby moczcie w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, odcedźcie i posiekajcie. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie cebulę, czosnek i zioła, smażcie aż warzywa zmiękną. Dodajcie posiekane pomidory i smażcie ok. 15 minut. Dodajcie grzyby, posólcie i popieprzcie do smaku, gotujecie kolejne 15 minut. Wsypcie ryż, wymieszajcie, aż cały ryż pokryje się sosem. Dodajcie wino i czekajcie aż odparuje. Dodajcie pietruszkę. Stopniowo dodawajcie wywar, po 200-300 ml, czekajcie aż ryż wchłonie jedną porcję, potem dodajcie następną. Wszystko potrwa do ok. 30 minut. Podawajcie ze świeżo startym parmezanem. Smacznego!



2 komentarze: