piątek, 18 kwietnia 2014

terrina łososiowa z ogórkiem i imbirem


Świetna propozycja na przystawkę. Idealna na Wielkanoc dla wielbicieli ryb. Lekka, łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 filety świeżego łososia (ok. 250 g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 25 g masła
  • 150 ml tłustej śmietany
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 szalotka, posiekana
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki posiekanego drobno świeżego ogórka
  • 4-5 liści mięty, posiekanych
  • 2 łyżeczki żelatyny do mięs i ryb (rozpuszczonej w 200 ml wody)


Do rondla wrzućcie łososia, sok z cytryny, masło, śmietanę, włączcie średni ogień. Wymieszajcie, dodajcie czosnek, szalotkę, imbir, paprykę i wino. Gotujcie ok. 10 minut, mieszając, połowa płynów powinna odparować. Jak łosoś będzie już ugotowany, dodajcie liście mięty i przelejcie wszystko do malaksera, zmiksujcie. Dodajcie ogórka i rozprowadzoną w ciepłej wodzie żelatynę. Przelejcie masę do foremek na muffiny. Wstawcie do lodówki na kilka godzin. Niedługo przed podaniem włóżcie terrinę w formie na chwilę do zamrażarki (ok. 10-15 minut), łatwiej ją teraz wyjmiecie i będzie smaczniejsza. Podawajcie z cząstkami cytryny. Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza