środa, 15 stycznia 2014

pieczone ślimaki winniczki z masłem pietruszkowo-czosnkowym


Dostaliśmy w prezencie worek ślimaków..."Na pewno będziecie wiedzieć co z nimi zrobić" :)
Poczytaliśmy, poszukaliśmy i o to co nam wyszło...

Składniki:
  • 25 - 30 ślimaków winniczków
  • 1-2 szalotki, posiekane
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g masła
  • bagietka


Jeśli macie żywe ślimaki to musicie zacząć od przegłodzenia ich. Zapakujcie je na 3 dni do pojemnika. Pojemnik przykryjcie gazą i obwiążcie sznurkiem, żeby ślimaki nie uciekły. W trakcie głodzenia oczyści się ich przewód pokarmowy. Po trzech dniach wrzućcie je do miski z zimną wodą. Wylejcie wodę. Żywe wyjdą ze skorupek. Te, które są schowane w skorupkach nie nadają się do jedzenia. Żywe ślimaki dobrze wypłuczcie
Zagotujcie wodę w dużym garze. Ślimaki obficie posypcie solą. Schowają się do skorupek i wypuszczą śluz. Wrzućcie je do wrzątku i gotujcie przez 7 minut
Gdy trochę przestygną wyjmijcie je z muszli. Używajcie do tego szpikulca albo małego widelca. Po wyjęciu odkrójcie nogę ślimaka od reszty ciała. Tylko noga jest jadalna. Muszle wygotujcie w osolonej wodzie, wysuszcie.
Nogi ślimaków, wraz z posiekaną szalotką wrzućcie do rondla i zalejcie winem. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie ok. 20-30 minut. Odcedźcie ślimaki.
W malakserze utrzyjcie ze sobą pietruszkę, czosnek, masło, sól, pieprz.
Włóżcie ugotowane nogi ślimaków do oczyszczonych muszli i zakryjcie je kawałkiem przygotowanego masła. Rozgrzejcie piec do 180'C, na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóżcie ślimaki. Pieczcie, aż masło zacznie "bulgotać", kilka minut. Ślimaki podawajcie z białym pieczywem i małymi widelczykami. Świetnie smakują z białym winem. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Nigdy sama nie robiłam ślimaków!, chyba czas najwyższy aby się skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sadystyczna potrawa

    OdpowiedzUsuń