poniedziałek, 20 stycznia 2014

kurczak pieczony w sosie pomarańczowym


Kończą się już Wam pomysły na przyrządzanie kurczaka? Poniżej wersja pomarańczowa, esencjonalna, słodko-kwaśna.

Składniki:
  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanka wody
  • 3,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz
Piersi pokrójcie w kostkę, posólcie i popieprzcie i usmażcie na rozgrzanym oleju, 2-3 minuty i odstawcie.
W rondlu wymieszajcie ze sobą wodę, sok z pomarańczy, ocet, sos sojowy, zagotujcie na średnim ogniu, dodajcie imbir, cukier i skórkę z pomarańczy. W osobnym naczyniu wymieszajcie wodę z mąką kukurydzianą i wlejcie do sosu, wymieszajcie i poczekajcie, aż sos zgęstnieje.
Przełóżcie kurczaka do żaroodpornego naczynia, wlejcie 3/4 przygotowanego sosu, żeby dobrze przykrył kurczaka. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200"C na 15-20 minut. Podawajcie z ryżem, potrawę polejcie resztą sosu, posypcie płatkami chili i szczypiorkiem. Smacznego!





2 komentarze:

  1. czy jest opcja pominąć albo zastąpić czymś ocet ryżowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać odrobinę jabłkowego zatem,1-2 łyżki. Smacznego!

      Usuń